Trendi gradnje se spreminjajo. Samo resnični klasik, kot je Bobrovec, ostaja.

Trendi gradnje se spreminjajo. Samo resnični klasik, kot je Bobrovec ostaja
V začetku sta bila le ogenj in žgana glina. Potem je prišel Bobrovec – strešnik, ki je preživel vse trende gradenj – od fevdalnih grofij srednjega veka, preko Habsburžanov 19. stoletja, vse do današnjih, modernih oblik zgradb. Nekateri pravijo, da se vračajo šestdeseta ali osemdeseta leta… ampak ko gre za vprašanje gradnje, se vrača samo Bobrovec!

Izum opeke

Opeka je edinstven naravni material, ki ga odlikuje dolga življenjska doba in tradicija. Surovina za opeko je čista glina, ki se po izkopu oblikuje, suši i žge na več kot 1000 stopinj Celzija. Obdelava gline ustvarja dovršen gradbeni material, ki diha in omogoča ugodno klimo in kvaliteto bivanja.

Zgodnje zgodovinske najdbe

Dokazana uporaba opeke seže v dobo Etruščanov, 800 let pred našim štetjem. Začetni tip oblike strešnika je bil v obliki ravnih plošč. Po drugi evoluciji se je v 12. stoletju razvila do danes nespremenjena oblika strešnika Bobrovec.

Prvi Bobrovec – ovekovečen na freski

Dokazi o obstoju strešnika Bobrovec na našem ozemlju, po zapisu profesorja Fistra, ki opozarja na pojav Bobrovca na freski Janeza Aquile v Martjancih, z datumom iz leta 1392. Z razvojem industrijske proizvodnje v 19. stoletju je napredovala tudi proizvodnja vlečenih strešnikov in tako so se razvile prve naravne tehnike barvanja strešnikov.

Cenjena streha Habsburžanov

Značilna proizvodnja strešnika Bobrovec na našem ozemlju se je začela razvijati v času Avstro-Ogrske monarhije, saj so v tem času mnogi zgodovinski in sakralni objekti pokriti prav s strešnikom Bobrovec.

Moderna arhitekturna brezčasnega strešnika

Proizvodnja strešnika Bobrovec se je razvijala in spreminjala skozi stoletja. Tako ima Bobrovec danes številke oblike in barvne možnosti, prilagojene za obnove zgodovinskih stavb in kulturnih spomenikov, ter sodobne moderne arhitekture.