Porotherm opečni sistem

Odlična osnova za energijsko varčno gradnjo

Opeka Porotherm je odlična osnova za energijsko varčno gradnjo

Realizirani projekti, podrobno načrtovani detajli in izkušeni izvajalci so dokazujejo primernost opeke za nizkoenergijsko in pasivno gradnjo.
Wienerberger opekarna Ormož d.o.o. razvija in ponuja ekološki material - opeko za gradnjo energijsko varčnih hiš po smernicah trajnostnega razvoja, ki vsebujejo integrirane rešitve z naslednjimi skupnimi lastnostmi - e4 koncept gradnje:
 • ENERGIJA - energetska učinkovitost:
  zmanjšanje energijskih izgub in oskrba z učinkovito energijo
 • EKOLOGIJA - ekološka sprejemljivost:
  uporaba obnovljivih virov energije in vgradnja ekološko sprejemljivih komponent
 • EKONOMIJA - ekonomska primernost:
  uporaba ekonomsko upravičenih ter odobrenih gradbenih standardov in tehnik
 • EMOCIJE - emotivna vrednost:
  izboljšanje kvalitete življenja in ustvarjanje zdrave bivalne klime.
Poleg ekološke vrednosti objekta in stroškov gradnje objekta so za privatne in profesionalne investitorje pomembni tudi tekoči stroški energije. Tekoči stroški energije zajemajo stroške energije za ogrevanje, hlajenje, toplo vodo in pomožno energijo. Samo koncepti zgradb, ki zagotavljajo ekonomske koristi, bodo v očeh javnosti uspešni in sprejeti.
  
Wienerberger je član konzorcija pasivna hiša, ki je neformalno združenje institucij, podjetij in strokovnjakov, ki s svojo dejavnostjo vzpodbujajo in omogočajo gradnjo pasivnih in zelo dobrih nizkoenergijskih hiš.
Ustanovljen je bil z namenom, da približa pasivno hišo končnim uporabnikom in investitorjem – s predstavitvijo koncepta in bivalnega ugodja ter informiranjem o trenutnem stanju in ponudbi v Sloveniji. Konzorcij pasivna hiša deluje pod okriljem Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.
 
Več o e4 konceptu gradnje najdete tukaj > e4 hiša
 
 

Nande Korpnik, arhitekt

Današnja opeka POROTHERM je zaradi novih dognanj in znanja lažja in priročnejša za uporabo. Kljub svoji sodobni modifikaciji je to še vedno dobra stara opeka, ki predstavlja masivno klasično gradnjo in s svojo maso poreže temperaturne špice današnjih nenadnih vremenskih sprememb, nudi pa nam tudi primerno bivalno klimo, ki se spreminja postopoma in počasi. Opeka POROTHERM je sodobno gradivo, iz katerega je mogoče zgraditi varno in domovanju prijetno hišo.

Dr. Marijana Šijanec, vodja Oddelka za bivalno okolje, gradbeno fiziko in energijo

Živimo v času, ko so tudi pri gradnji pomembne zelene odločitve. Sodobni opečni zidaki združujejo tradicionalne izkušnje naravnega gradiva in tehnološko znanje, ki omogoča doseganje visoko kakovostnih toplotnoizolacijskih lastnosti gradiva in njegovo uporabo v naprednih načinih gradnje, potrebnih za skoraj nič energijske hiše prihodnosti.

Aleksander Schara, direktor podjetja Lokainvest d.o.o.

Opečne hiše so okolju prijazne energijsko učinkovite gradnje, hkrati pa ob pravilni izbiri ometov zagotavljajo tudi zdravo in ugodno mikroklimo v objektu. Ob vse večji osveščenosti kupcev so opečne hiše vse zanimivejše za investitorje, saj na trgu dalj časa ohranjajo svojo vrednost in se tudi hitreje prodajajo.

Dr. Miha Tomaževič, vodja Odseka za potresno inženirstvo

Kar nekaj tisočletja starih, dobro ohranjenih opečnih zidanih stavb dokazuje, da je opeka material, ki uspešno kljubuje vplivom časa in okolja. Opeka zagotavlja ljudem najbolj naravne in zato tudi najbolj prijetne pogoje za bivanje, stavbam pa zadostno trdnost in varnost. Nič koliko primerov kaže, da so zidane stavbe odporne tudi proti najmočnejšim potresom, če so le pričakovanim obtežbam primerno zasnovane. Tehnološki razvoj je klasično opeko posodobil, pri čemer je kvečjemu izboljšal nekaj njenih že tako dobrih lastnosti. Kot so raziskave pokazale, je dober dokaz za to opeka POROTHERM.

Sorodni strokovni članki