Brick Award 2018

Wienerberger Brick Award 2018: Priznanje visokokakovostni opečni arhitekturi

28. maja so bile na Dunaju že osmič podeljene nagrade Wienerberger Brick Award 18.

Zmagovalci Wienerberger Brick 2018 so navdušili z ustvarjalnimi in inovativnimi koncepti za trajnostne življenjske prostore prihodnosti.

Wienerberger Brick Award 2018: Priznanje visokokakovostni opečni arhitekturi

Wienerberger Brick Award podpira inovacije in ustvarjalnost

Wienerberger Brick Award je mednarodna nagrada za opečno arhitekturo. Združuje arhitekte po vsem svetu in jim daje priložnost, da prikažejo sodobne in inovativne projekte iz opečnih materialov. Namen tega dogodka je navdihovati arhitekte, da delijo svoje koncepte in raziskujejo nove ideje. V letu 2018 jo Wienerberger podeljuje že osmič. Za letošnjo nagrado je bilo predloženih skoraj 600 projektov iz 44 držav.

Arhitektura ponuja rešitve za družbene izzive

Letošnji prijavljeni projekti so žirijo navdušili s svojo inovativnostjo in kakovostjo. Predstavljajo drznost in ustvarjalne arhitekturne koncepte trajnostne gradnje za prihodnost, ob upoštevanju najpomembnejšega vidika arhitekture - individualnosti. Pri ustvarjanju novega življenjskega prostora so se osredotočili na človeka in njegove potrebe. ''Ponosni smo, da smo v številnih mestnih projektih, pri katerih se srečujemo s sedanjimi družbenimi izzivi, izbrali naravni material iz gline, da bi ustvarili cenovno ugodno in kakovostno bivalno okolje, "je povedal Heimo Scheuch, predsednik uprave Wienerberger AG, mednarodni projekti.

Wienerberger Brick Award 2018

Nagrade se podeljujejo v naslednjih kategorijah: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing Public Spaces and Building outside the box. Zadnja kategorija je usmerjena na inovativne koncepte načina uporabe opeke, uporabo novih gradbenih tehnologij, posebnih vrst in oblik opeke.

Nagrada je vključevala tudi nagradni sklad v višini 34.000 € v petih kategorijah, vključno z glavno in posebno nagrado. Po zaključku prijave je neodvisna žirija predlagala 50 projektov, od katerih je petčlanska žirija, sestavljena iz priznanih mednarodnih arhitektov, izbrala zmagovalce.

Člani žirije

Letošnje zmagovalce je izbirala žirija petih priznanih strokovnjakov – arhitektov, iz petih različnih držav: Vladimir Arsene, Westfourth Architecture (Romunija), Stephan Ferenczy, BEHF Corporate Architects (Avstrija), Anne Kaestle, Duplex Architekten (Nemčija) - zmagovalec Wienerberger Brick Award 2016-posebna nagrada, Marc Mimram, Marc Mimram Architecture (Francija) in Jonathan Sergison, Sergison Bates Arhitects (Velika Britanija).

Westkaai Towers 5 & 6 - Brick Award 2018

Zmagovalec Grand Prize v kategoriji Living together

Westkaai Towers 5 & 6

Lokacija: Antwerp, Belgija

Arhitekti: Tony Fretton Architects, Velika Britanija

Tip opeke: Fasadna opeka

Nahajajo se v Belgiji in so na novo zgrajeni del večjega stanovanjsko-poslovnega kompleksa. V svojem monumentalnem izrazu je bila nameščena edinstvena fasadna opeka.

Kunstmuseum Basel - Brick Award 2018

Zmagovalec Grand Prize v kategoriji Sharing Public spaces

Kunstmuseum Basel Extension

Lokacija: Basel, Švicarska

Arhitekti: Christ & Gantenbein, Švicarska

Tip opeke: Fasadna opeka in opečni zid

Objekt sive opeke je s podzemnim hodnikom povezan z glavno stavbo in se prilega obstoječi. LED luči, integrirane znotraj reliefnih listov opek spredaj, informirajo mimoidoče o trenutnih razstavah.

Atlas House - Brick Award 2018

Zmagovalec kategorije Feeling home

Atlas House

Lokacija: Ajndhoven, Nizozemska

Arhitekti: Monadnock, Nizozemska

Tip opeke: Fasadna opeka

Trinadstropna zasebna stavba se nahaja na majhni parceli in prikazuje visoko kakovostno gradnjo zasebnega stanovanjskega objekta v omejenem prostoru. Opeke znotraj in zunaj skrbno prikazujejo podrobnosti, ki se popolnoma ujemajo.

Terra Cotta Studio - Brick Award 2018

Zmagovalec kategorije Working together

Terra Cotta Studio

Lokacija: Dien Phuong, Vijetnam

Arhitekti: Tropical Space, Vijetnam

Tip opeke: Opečni zid

Poslovno- stanovanjska stavba je bila zgrajena na bregovih reke, kjer bambusova ograja ščiti pred občasnimi poplavami. Nenavadna zasnova fasade, poleg privlačnosti in pozornosti na prvi pogled, tudi omogoča vetru, da ohladi prostor povsem naravno.

Värtan Bioenergy CHP plant - Brick Award 2018

Zmagovalec kategorije Building outside the box

Värtan Bioenergy CHP Plant

Lokacija: Stockholm, Švedska

Arhitekti: U.D. Urban Design AB,Sweden & Gottlieb Paludan Architects, Danska

Tip opeke: Keramični fasadni paneli

Tovarna je največja svetovna proizvajalka biogoriva, ki znatno prispeva k zmanjšanju emisij CO2 v mestu. Fasada tovarne je prekrita z navpičnimi fasadnimi glinenimi elementi, ki sledijo njegovi ukrivljeni obliki.

San bernardo kapela - Brick Award 2018

Zmagovalec v kategoriji posebne nagrad

San Bernardo kapela

Lokacija: La Playosa, Argentina

Arhitekti: Nicolás Campodonico Estudio, San Lorenzo, Argentina

Tip opeke: Opečni zid

Kapela je posvečena pokrovitelju mesta Pampi v Argentini.Na lokaciji, kjer je bila zgrajena, ni pitne vode ali električne energije ampak le sončna svetloba. Sonce s svojimi žarki enkrat na dan na vzhodni steni ustvarja znak križa.

Vilanova de la Barca - Brick Award 2018

Zmagovalec v kategoriji posebne nagrad

The Old Church of Vilanova de la Barca

Lleida, Španjolska

Arhitekti: AleaOlea architecture & landscape, Španjolska

Tip opeke: Fasadna opeka in streha

Konec 13. stoletja je bila stavba v času španske državljanske vojne popolnoma uničena. Prenova je vključevala uporabo zgodovinskih gradbenih materialov. Ta projekt dokazuje vsestranskost in prilagodljivost opeke, ki ustvarja edinstven most med sedanjostjo in preteklostjo.

Sorodni članki