Brick Award 2018

Sodobne originalne rešitve na Brick Award-u

Westkaai Towers 5 & 6, Velika Britanija © Tony Fretton Architects

Opeka dandanes prevzema novo obliko pri oblikovanju modernističnih stavb, ki imajo pridih rustikalnega šarma. Na trgu so na voljo opeke v novih barvah in oblikah, tako da se popolnoma stapljajo s sodobno arhitekturo. Vsako drugo leto najizvirnejše arhitekturne stvaritve nagradijo s priznanjem Wienerberger Brick Award.

Zaradi številnih dobrih lastnosti doživlja opeka svojo veliko vrnitev v svet gradbeništva. Poleg tega, da nas prevzame s svojo dolgotrajnostjo, jo tudi vedno več arhitektov izbere zaradi velikega števila oblik in barv, ki so na voljo. Zaradi tega vedno pogosteje naletimo na zgradbe, ki nas že na prvi pogled osvojijo in ki imajo resnično zelo lep videz, so prave male arhitekturne mojstrovine. Sodobne zgradbe vse bolj težijo k funkcionalnosti in učinkovitosti. Zaradi tega je opeka idealna izbira, poleg tega pa se opeka tudi odlično zlije z naravnim okoljem. Opeka, izdelana z najnovejšo sodobno tehnologijo izdelave in s strokovnim znanjem najboljših strokovnjakov na tem področju, izpolnjuje vse zahteve sodobne gradnje in tudi izredno prispeva k njeni estetski plati. Je material, ki ponuja številne možnosti uporabe, ustvarjalnost in zadovolji tev potreb v sodobnem stanovanju. Materiali, ki se uporabljajo v sodobni gradnji, vključno z opeko, fasadno opeko in ploščicami, so vse bolj zanimivih tekstur, oblik in velikosti ter ponujajo številne možnosti kreativne uporabe za ustvarjanje nove prihodnosti na tradicionalnih materialih, ne da bi se vračali v preteklost. Novosti v proizvodnji samih materialov so pri opeki prinesle to, da se popolnoma drugače, inovativno sklada z gradnjo različnih objektov. Fasade z izogibanjem tradicionalnim načinom tako dobivajo popolnoma nov in nepričakovan videz.

Brick Award dobitnici

Nagrada za najboljše

Da bi prikazali, kako vznemirljiva in izjemna je lahko sodobna arhitektura z uporabo opeke, je Wienerberger leta 2004 uvedel Brick Award za najboljše arhitekturne rešitve iz opeke. Tako so želeli nagraditi arhitekte, ki pri gradnji in prenovi objektov uporabljajo opeko ali glinene plošče na popolnoma nov način, pa tudi njihovo ustvarjalnost, kakovost in osvetlitev.

Namen nagrade je spodbuditi gradnjo vse bolj trajnostnih in energetsko učinkovitih objektov, ki bodo ustrezali potrebam sodobnega stanovanja, in ustvarjanje temeljev za prihodnost gradnje. Prav trajnost in prilagajanje naravnemu okolju sta se med prijavljenimi deli izkazala za najbolj privlačni temi.

Nagrado Brick Award podelijo v petih kategorijah vsaki dve leti, zmagovalce pa izbere strokovna žirija, sestavljena tako iz priznanih arhitektov kot tudi nekdanjih dobitnikov teh nagrad. Ker se na natečaj prijavlja vedno večje število arhitektov, postaja izbira vse težja in bolj razburljiva. Po prvi objavi se izbere 50 končnih del, ki pridejo v ožji izbor za nagrade.

Vsak natečaj vključuje različne kategorije, za katere se lahko prijavijo udeleženci, pomembno pa je, da je objekt dokončan nekaj let pred objavo natečaja. Čeprav natečaj organizira podjetje Wienerberger, je Brick Award neodvisna nagrada in uporaba Wienerbergerjevih materialov ni pogoj za sodelovanje na natečaju.

Prav tako vsak od udeležencev dobi tudi svoje mesto v posebni monografiji Brick book. Nagrada Brick Award je mednarodnega značaja in prijave prihajajo z vsega sveta, nagrade pa potujejo v Belgijo, Španijo, Vietnam, Brazilijo, na Tajsko, Finsko in Hrvaško. Vsi nagrajeni projekti so zajemali stanovanjske in nestanovanjske gradbene objekte s široko paleto uporabljenih materialov, barv in oblik.

Lumenart

Domaće sile

Pred štirimi leti je bil eden od prejemnikov nagrade tudi hrvaški arhitekturni biro Rusan arhitektura. Za svojo Hišo luči, zgrajeno v Pulju za podjetje Lumenart, so prejeli posebno nagrado. Stavba sama izpolnjuje vse zahteve podjetja, zunanji videz stavbe pa ne sledi strogim pravilom, ampak je v funkciji svetlobe, ki je glavni prebivalec v tem objektu.

Opeka se je izkazala za idealen gradbeni material ravno zaradi svoje prilagodljivosti temu nenavadnemu dizajnu, poleg opeke pa so uporabljeni tudi drugi materiali, ki so prispevali k izvirnosti zunanjega videza zgradbe. S svojo tridimenzionalnostjo omogoča stavba igro svetlobe in sence, kar še dodatno poudarja kompleksnost gradnje.

Sorodni članki