Začetek gradnje sodobne opečne e4 hiše

Sodobno načrtovanje in gradnja hiš mora v današnjem času izpolnjevati številne pomembne kriterije, ki sledijo standardom trajnostne gradnje (ekonomičnost, ekološkost, energetska učinkovitost in dobro počutje/emocije). Ker so načela trajnostne gradnje štiri, je nosilec projekta Wienerberger način te gradnje poimenoval  koncept e4, nova domovanja pa e4 hiše.
Koncept e predstavlja celovit in sodoben pristop h gradnji hiš z uporabo modernih naravnih materialov. To pomeni, da je končna oblika hiše rezultat usklajevanja med arhitekturo, gradbenimi tehnologijami in materiali, energetiko, biologijo gradnje ob upoštevanju naravnih danosti in zakonitosti.
 
Ob upoštevanju vseh štirih e-jev nastajajo opečne e4 hiše, ki pomenijo zdrav, energetsko učinkovit in finančno dostopen dom z željo po zaščiti okolja ter zdravo in ugodno bivalno klimo.  Za svoje delovanje  potrebuje e4 hiša zelo malo energije, preostanek potrebe po energiji pa proizvede sama iz obnovljivih virov iz neposredne bližine. Da e4 hiša zadovoljuje zahtevane kriterije, bodo po vselitvi družine izvajali  dve letni monitoring in dokazali, da gradnja v skladu s konceptom e4 omogoča doseganje kriterijev vseh štirih e-jev.

Dobra stara opeka

Z okoljskega, energetskega in ekonomskega vidika je glinena opeka še vedno dragocen, učinkovit in naraven gradbeni material, ki ustvarja topel dom. Opeka Porotherm s svojimi  osnovnimi lastnostmi in inovativnim načinom gradnje ter skupaj z materiali sodelujočih partnerjev zagotavlja gradnjo po konceptu e4, ki ustvarja ekonomičnost, ekološkost, maksimalno energetsko učinkovitost in dobro počutje/emocije. 
 
Visoka energetska učinkovitost, uporaba energije sonca, nizko temperaturni ogrevalni sistemi in arhitektura koncepta e4 so glavni predpogoji za uporabo obnovljive energije in s tem povezano znižanje emisij CO2. Izbrani materiali so ekološko popolnoma sprejemljivi in obstojni (ekološkost).
 
Opečna e4 hiša ščiti pred nepredvidljivimi in vedno višjimi cenami energije, ker porabi
bistveno manj energije od ostalih sistemov. e4 hiša je idealno ravnovesje med vloženim in prejetim. Investicija v e4 opečno hišo se povrne v manj kot 10 letih. Tveganje pred nepredvidenimi stroški, ki bi se lahko pojavili v poznejših fazah projekta, je zmanjšano na minimum (ekonomičnost).

Koncept e4 je zasnovan z namenom doseganja čim manjše porabe energije. Energija, ki se kljub temu porabi, se zagotovi iz obnovljivih virov. Stena iz masivne opečne strukture s toplotno izolacijo na zunanji strani ima zelo visoke izolacijske in akumulacijske lastnosti. Tako pozimi zadržuje toploto v hiši, poleti pa izven nje. Takšna energetsko učinkovita hiša uporablja obnovljive vire energije, kot so toplota iz toplotne črpalke, sončna energija ali biomasa (energetska učinkovitost).
 
Opečna e4 hiša zagotavlja bivanje v zdravem in udobnem domu, saj materiali iz gline dihajo, uravnavajo vlago v prostoru in akumulirajo toploto ter tako nudijo veliko temperaturno
stabilnost. Hiša je zasnovana tako, da nudi maksimalni občutek ugodja, tako v zimskih mesecih kot tudi v času največje vročine. Temperaturne razlike med sobami v hiši, ne glede na dele dneva, so zmanjšane na najmanjšo možno stopnjo, s čimer se doseže največje možno udobje. Vzdrževanje prijetne temperature znotraj hiše poleg udobja prinaša tudi nižje tveganje pred sezonskimi obolenji (gripa, viroze). Povprečna letna temperatura v e4 hiši je tako 22 stopinj. Koncept e4 zagotavlja tudi visoke so tudi vrednosti dnevne svetlobe (dobro počutje/emocije).

Želje ene družine uresničuje 11 najboljših strokovnjakov sodobne gradnje - Wienerberger z izbranimi partnerji kakovosti

Ponudnik opečne e4 hiše Wienerberger opekarna Ormož d.o.o. je za gradnjo in zagotavljanje koncepta e4 - energijsko varčnih hiš po smernicah trajnostnega razvoja izbral zanesljive in preverjene partnerje, ki nudijo kakovostne materiale, gradnjo in izvedbo in so na slovenskem trgu dobro poznani: Baumit, Bosch, Inles, Knauf Insulation, Petrol, Pipelife, Porotherm, Semmelrock, Tondach, Velux in Pomgrad. Skupaj ustvarjajo ekonomičen, ekološki in energijsko učinkovit dom z emotivno vrednostjo.

Gradnja poteka v živo

Vzorčno gradnjo prve e4 hiše bo preko družbenih omrežij v prihodnjih tednih možno spremljati v živo. Vtise in občutke ter doživljanje same gradnje nam bodo zaupali tudi prvi lastniki hiše prihodnosti, mlada družina iz Kamnika.

Wienerberger e4 hiša

Naše novo domovanje bo e4 hiša

»Opečna gradnja nama predstavlja trdne temelje, toplino in varno zavetje, v katerem želiva ustvariti prav takšen dom za najino družino. Projekt e4 zajema prav to, saj združuje tradicionalne materiale z modernimi in energetsko učinkovitimi rešitvami, kar nam bo omogočilo prijetno, udobno in ugodno bivanje v izbranem naravnem okolju,» sta o odločitvi za gradnjo e4 hiše povedala njena bodoča lastnika.

Kaj pa mnenje arhitekta?

»Malo je gradbenih materialov, ki so skozi svojo večtisočletno uporabo in ob stalnih posodobitvah ohranili svoj primarni pomen. Tudi njihovo poslanstvo ostaja še vedno isto. Žgani zidak je osnovna gradbena enota e4 hiše . Najbolje se počuti, ko je sezidana v topel dom, grajeno družinsko hišo. Hiša koristi vsa današnja napredna in ekološko primerna tehnična spoznanja, je osnova za prijetno in varno bivanje, v njej pa ostaja naša dobra, klasična opeka.   Kljub želji, da se stavba arhitekturno izpostavi kot izkaz današnjega časa, so bila pri njenem snovanju uporabljena zadnja tehnična dognanja. Posebna pozornost smo namenili iskanju osnovnih rešitev dispozicij, detajlov, izbiri materialov, inštalacijske in druge opreme, ki omogočajo enostavno uporabo in dolgo življenjsko dobo družinske e4  hiše,« je o njenem načrtovanju  povedal arhitekt Nande Korpnik.

Več informacij o projektu:

 
Irena Hošpel, vodja razvoja izdelkov
Tel: +386(02) 741 05 33
Fax: +386(0)2 588 86 50
GSM +386(0)31 614 240 
E-pošta: irena.hospel@wienerberger.com
 
Tomaž Strehar, tehnično projektni predstavnik
GSM: +386(0)41 278 107
Fax: +386(0)2 588 86 50
E-pošta: tomaz.strehar@wienerberger.com
 
Kontakt za medije:
SM Studio Marketing
Petra Ravnik, Bilka Demšar
T: 01 589 68 71

Sorodni članki