Promocija estetskih in funkcionalnih karakteristik opeke

Wienerberger Brick Award je mednarodno priznana nagrada za arhitekturno sodobne in edinstvene opečne gradnje, ki poudarjajo svojo raznolikost in privlačnost trajnostnega materiala. Poteka pa vsake dve leti.
 
Na povezavi si lahko ogledate nominacije ter podrobne informacije o dogodku Brick Award 16.

Strokovna komisija na regionalnem nivoju je izbrala najkvalitetnejše projekte

Tudi tokrat smo predizbor za nominacije na mednarodnem natečaju Brick award 16 izvedli na regionalnem nivoju, kjer je strokovna žirija izbrala najboljše opečne projekte iz celotne regije (Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna Gora).

Izbrani projekti so bili posredovani na mednarodni natečaj Brick award 16.

Izbrani so bili naslednji projekti:

Večstanovanjski objekti > Opečna soseska Brdo > Dekleva Gregorič Arhitekti

Enostanovanjska hiša > Hiša S

Javni objekti > Arheološki muzej Vučedol

Enostanovanjski objekt > Hiša na Serdarovi > Dva Arhitekta

 

V nadaljevanju vam predstavljamo zmagovalne projekte Brick Award `16

Winner Grand Prize & Special Solution: Lustenau 2226, Austria

Poslovni objekt House 2226 v Lustenau je objekt, zgrajen iz masivnih opečnih blokov Wienerberger, ki skozi celo leto brez prezračevanja, hlajenja ali ogrevanja vzdržuje temperaturo v prostoru med 22 do 26 °C, kar zagotavlja najvišji nivo udobnega bivanja.
Izjava arhitekta:
»Pomembno je, da se v objektu konstantno vzdržuje temperatura. Hiša 2226 akumulira veliko energije in reagira izredno počasi na zunanje vplive okolja. V svojem življenju sem zgradil že veliko pasivnih hiš in moje 30-letne izkušnje pravijo, da je vse to nesmisel. Na eni strani porabimo veliko manj energije, na drugi pa ogromno denarja namenimo v kratkotrajno in rutinsko vzdrževanje strojne opreme in če na koncu preračunamo, prihranka nimamo. Moj moto je: Nazaj h koreninam! Ne želim nobene pametne hiše, nobenega pametnega mesta. Enostavno želim samo nore objekte, ki odlično funkcionirajo in so trajni.«

 

Building 2226 Lustenau, Austria

Office building in Lustenau, Austria; http://www.baumschlager-eberle.com

Winner Grand Prize & Urban Infill: House 1014, Spain

Hiša 1014 je locirana v španiji v zgodovinskem centru Granollers in je odličen primer kako uporabiti neizkoriščen prostor. Prostor je izredno dolg in ozek, širine samo 6,5 m in predstavlja ekstremne razmere.
Na željo klienta, da bo dom razdeljen na dve neodvisni coni so arhitekti ustvarili sekvenco interiorja in eksetriorja sestavljenega iz intimnega doma, dela za goste, terase in atrija.

House 1014, Spain

 

Sorodni članki