Opeka je starodavni material, ki ga človeštvo že tisočletja uporablja za gradnjo svojih domov. Arhitekure si ne moremo predstavljati brez nje. Trdnost, modularnost in trajnost so lastnosti, ki so pri opeki nespremenjlive. Spreminja pa se tehnologija uporabe. Visokotehnološki postopki omogočajo, da bo starodavni material gradil tudi našo prihodnost.

Wienerberger v sodelovanju z revijo Outsider organizira arhitekturno druženje! Nastopili bodo nekateri izmed najrelevantnejših arhitekturnih birojev ta hip, z namenom javnega razmisleka o materialnosti arhitekture, njenem stiku z Zemljo in najboljši možni prihodnosti.

Dogodek BIVANJE - LEPOTA - OPEKA se bo odvijal 10. maja 2018, od 17h, v dvorani Wienerberger Centra masivne gradnje, na Dunajski cesti 167 v Ljubljani. Parkiranje je možno v parkirni hiši Rotonda ali pri poslovni stavbi Smelt nasproti Rotonde.

Vstop je brezplačen!

Prijave zbiramo na:

festival@outsider.si

 

Program BIVANJE - LEPOTA - OPEKA 

17.05_Pozdrav in uvodni nagovor

17.15_ Predavanje: Aljoša Dekleva (Dekleva Gregorič arhitekti): 

17.45_ARREA arhitekti

18.10_Kombinat arhitekti (Alenka Korenjak in Blaž Kandus)

18.35 - 18.50 ODMOR

18.50_Andrej Mercina (Triiije arhitekti): Dom iz opeke

19.20_Alen Žunić: Re-discovery of brick in Croatian architecture

20.00_ druženje ob vinu in zakusk

Vabimo vas na dogodek BIVANJE LEPOTA OPEKE

Prisluhnili boste lahko izbranim govorcem:

Aljoša Dekleva, dekleva gregorič arhitekti 

dekleva gregorič arhitekti razumejo projektiranje kot raziskovanje na več načinov (prostorskih, socialnih, materialnih, zgodovinskih,...) in odgovor na specifične omejitve in pogoje. Stremijo k izzivanju očitnega. Stil ne obstaja, prej lahko govorimo o sistematičnem pristopu k projektiranju kot organizacijski tehniki, ki močno strukturira prostor in izziva uporabo materialov z razkrivanjem njihove primarne narave. Njihovo delo se razpenja med različnimi merili in programi, kot tudi med različnimi klimami in lokalnostmi. Razumevanje vsakega je ključno za kakršen koli subtilen odgovor znotraj pravil vsakega konteksta. 

Alenka Korenjak, kombinat. arhitekti 

Alenka Korenjak je soustanoviteljica arhitekturnega biroja kombinat. in skupine prostoRož. Medtem ko se v prvem največkrat srečuje z načrtovanjem enodružinskih hiš in stanovanj – torej prostora za znanega uporabnika, se pri slednjem najpogosteje ukvarja z javnim prostorom in njegovim družbenim pomenom. Prav uporabnost in razmerje do uporabnika je tisto, kar jo v arhitekturi najbolj zanima. kombinat. sta tudi Ana Grk in Blaž Kandus.

Alen Žunić 

Alen Žunić je osemindvajsetletni hrvaški arhitekturni teoretik. Diplomiral in doktoriral je na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu, magisterij je zaključil na področju arhitekturne teorije in lozo je na GSD Univerzi Harvard. Pred meseci je začel s post-doktorskim študijem na ETH v Zürichu. Je avtor oz. soavtor desetih objavljenih knjig, uspešno se udejstvuje tudi kot arhitekt v praksi.

ARREA

Težko je klasi cirati projekte Maruše Zorec in njenih sodelavcev v biroju Arrea kot projekte »obnove« ali kot »konzervacije«. Zanje je mogoče bolj primeren izraz »prestrukturiranje«, kajti projekti Plečnikove hiše, grajske pristave v Ormožu ali Vetrinjskega dvorca v Mariboru so projekti, v katerih se spomin na staro arhitek- turo reducira na ključna načela, na temeljne ideje, slike, materiale, prostore. 

Andrej Mercina, TRIIIJE

Arhitektura arhitekta Andreja Mercine iz biroja TRIIIJE je raznolika in obsega vse od zasebnih domov, pisarniških interierjev, hotelov, lokalov in trgovin, mestnih ureditev in celo do zapora, mošeje in vrtca. Nič manj bogata ni družinska zgodovina arhitekturnega udejstvovanja. Čeprav biro Triiije deluje na različnih svetovnih trgih, med drugim tudi na Bližnjem vzhodu, se svet po mnenju arhitekta povsod vrti sila podobno.

Logo Outsider Wienerberger

Sorodni članki