Andrija Rusan BA 14

Andrija Rusan: Arhitektura z ljubeznijo

Na regionalni arhitekturni sceni je že 35 let in je dobro seznanjen z dogajanjem in trendi. Prvi v nizu velikih projektov je bila ureditev pritličja in pivnice Hotela Esplanade v Zagrebu, njegova ekipa pa je v Pulju za poslovno stavbo Lumenard dobila več pomembnih nagrad.

Koliko je v sodobni arhitekturi tradicionalnih elementov?

Nekaj jih je. In to se takoj prepozna kot posebna vrednost. Osebno mislim, da bi morali to pot nadaljevati. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so bila najzanimivejša, najkakovostnejša dela tista, ki so prepoznavnemu izražanju mednarodno pomembne arhitekture moderne dodajala tudi tradicionalne elemente. Ne zgolj s prepisovanjem ali dodajanjem, temveč s kreativno nadgradnjo. 

Koliko so investitorji odprti za sodobnejše, morda pogumnejše, a tudi nepričakovane arhitekturne rešitve? K čemu pravzaprav stremi današnja arhitektura?

Vedno več je investitorjev, ki vidijo vrednost v sodobni arhitekturi, ki želijo biti sodobni in so skupaj s svojimi arhitekti pripravljeni raziskovati nove priložnosti. Današnja kakovostna arhitektura si prizadeva biti prepoznavna, stremi k lastni identiteti, izpolnjevanju prostorskih zahtev, k izboljšanju svoje podobe in družbe.

Kaj vam opeka kot gradbeni material pomeni profesionalno?

 Prvič, sredstvo za uresničitev svojih načrtov in, drugič, še, pomembneje, sredstvo, s katerim poskušam opredeliti videz, atmosfero mojih projektov. Opeka je material, s katerim se lahko zelo veliko doseže. Je sestavni del mojih projektov, v katerih se vidi to moje prizadevanje za uporabo opeke.

Koliko se  naročniki del zavedajo  novega načina energijske učinkovitosti, ali to hočejo?

Mislim, da ta zavest še ni dosegla zadovoljive ravni. Upal bi si trditi, da to še vedno označujejo kot nekakšno modno muho. Toda stvari se premikajo na bolje, postaja vse bolj očitno postaja, da se moramo ukvarjati s tem. Prav tako moramo upoštevati dejstvo, da tega ne delamo zato, ker je to zdaj modno.

Kako vidite glino v prihodnosti arhitekture?

 Glineni materiali se uporabljajo že tisočletja in ne vidim nobenega razloga, da bi jih kdaj opustili. Človek se vse bolj zaveda nenadomestljivega pomena narave, ohranjanja okolja in uporaba glinenih materialov je idealna v boju za preživetje našega planeta in za ohranitev naravnosti našega življenja.

Sorodni članki