Glavna nagrada: »Posebne rešitve z opeko« za projekt Mapungubwe center v Južni Afriki.

Wienerberger Brick Award 2012

Podeljenih 5. mednarodnih nagrad za izjemne opečne zgradbe
 
Dunaj, 4. maj 2012 – V mestni hiši na Dunaju so razglasili dobitnike nagrade Wienerberger Brick Award 2012. Pet mednarodnih arhitektov je prejelo nagrado za svoje izjemno delo na projektih v katerih je bila uporabljena opeka kot gradbeni material. Petčlanska mednarodna žirija je glavno nagrado podelila Južno Afriškemu arhitektu Petru Richardu, kot zmagovalcu v kategoriji »Posebne rešitve z opeko« za projekt Mapungubwe center v Južni Afriki. V kategoriji »Nestanovanjskih stavb« je zmagal Škotski arhitekturni biro NORD z projektom inovativne električne postaje za olimpijske igre 2012 v Londonu. Arhitekt Bart Lens pa je žirijo prepričal s projektom v kategoriji »družinske hiše«, ki ga je poimenoval Zajčja luknja (The Rabbit Hole). Portugalska arhitekta in brata Francisco ter Manuel Aires Mateus sta prejela nagrado v kategoriji »stanovanjskih stavb« za projekt »dom za starejše občane« v Alcácer do Sal. V zadnji kategoriji »preobrazba« pa je nagrado dobil arhitekt iz Slovaške Pavol Paňák za projekt skrivalnica iz opeke.
Brick Award, ki poteka vsako drugo leto in ga organizira največji proizvajalec opeke na svetu prepoznava posebaj uspešne primere moderne opečne arhitekture. Nagrada je podeljena skupaj z 27.000 EUR denarne nagrade. »Z Wienerberger Brick Award želimo poudariti inovativnost in vsestranskost uporabe opeke v današnji moderni arhitekturi,« je povedal izvršni direktor Wienerberger Heimo Scheuch. »Vsi projekti žarijo prefinjenost s katero so arhitekti pokazali prelivanje opečne zgradbe z lokalnim okoljem, kar se odraža tudi pri izbiri materialov."
 
Mednarodni arhitekturni kritiki in arhitekturni novinarji so predložili nominacije za več kot sto izjemnih stavb, ki so bile zgrajene iz glinenih izdelkov. Skupno 50 projektov iz 28 držav se je uvrstilo v ožji izbor, končna odločitev pa je bila izvedena s strani mednarodne žirije arhitektov: Plamen Bratkov (Bolgarija), Rudolf Finsterwalder (Nemčija), Hrvoje Hrabak (Hrvaška), John Foldbjerg Lassen (Danska) in Zhang Lei (Kitajska).
Predstavitev zmagovalnih projektov
 
Mapungubwe center: filozofija lokacije
Glavni zmagovalec in zmagovalec v kategoriji »Posebne rešitve z opeko« je Južno Afričan Peter Rich skupaj z Michaelom Ramageom in Johnom Ochsendorf za Mapungubwe interpretacijski center v Južni Afriki. Za arhitekta je bil glavni cilj, da ustvari prostor v katerem se razstavljajo arheološke najdbe v pristnem okolju narodnega parka. Mapungubwe krajina je na Unescovem seznamu svetovne dediščine od leta 2003.
Center za informacije reinterpretira starodavne tehnike obokov in uporablja najbolj sofisticirane ter strokovno utemeljene gradbene metode. V sodelovanju z Univerzo v Cambridgeu in Massachusetts Institute of Technology je arhitekt analiziral sredozemske jaške kot osnova za projekt. "Low-tech in hi-tech ravnotežje, skupaj s sklicevanjem na izredno lokalno pokrajino ustvarja arhitekturo z univerzalno in brezčasno dimenzijo," je povedal član žirije Hrvoje Hrabak.
 
Preko svojih arhitekturnih aktivnosti je Peter Rich obširno raziskal naselja plemen Ndebele, Bantwane in Tswana: "Pogledal sem v njihove sobe in ustvariti nekaj s filozofijo, ki je zakoreninjena v smislu lokacije." Peter Rich je arhitekt, ki pri uresničevanju projekta s posebno pozornostjo vključuje lokalno prebivalstvo. Za gradnjo novega kompleksa, ki je v glavnem sestavljen iz obokanih paviljonov različnih velikosti, se je arhitekt odločil za uporabo ročno izdelane opeke in ploščic, ki so jih naredili lokalni delavci iz gline, cementa in vode.
 

Olimpijska električna postaja: Popolna fasada iz opeke

"Monolitna načrtna preprostost se razlikuje od spektakularne oblike, ki karakterizirajo športne objekte."
 
Škotsko arhitekturni biro NORD je zmagovalec v kategoriji »Nestanovanjskih stavb« z projektom inovativne električne postaje za olimpijske igre leta 2012 v olimpijskem parku v vzhodnem delu Londona. Arhitektov pristop je bile čiste geometrijske rešitve z bogato opečno teksturo, ki je narejena iz črnih opečnih zidakov. Prisoten je močan kontrast med trdno opečno fasado v spodnjem delu in lažjo zračno fasado na vrhu postaje. Žirija meni, da je to zelo uspešen projekt zaradi svoje zelo jasne ideje in odlične izvedbe fasade iz opeke," je povedal član žirije Zhang Lei. Arhitekt Alan Pert: "Monolitna načrtna preprostost se razlikuje od spektakularne oblike, ki karakterizirajo športne objekte." 
 

Rabbit Hole: Opeka za tlakovanje daje enotnost od tal do strehe

To je res navdihujoče, ko opazovalec stoji na pločniku in gleda skozi ta na novo ustvarjen prehod, kjer pa ne more videti kaj se dogaja na drugi strani in se mora prepustiti da ga vodi luč.
 
V kategoriji »družinskih hiš« je arhitekt Bart Lens navdušil žirijo s svojim projektom v Gaasbeek, Belgija, ki ga je poimenoval Zajčja luknja (The Rabbit Hole). Projekt je vključeval prenovo na pol propadle domačije iz opeke v stanovanjski objekt in veterinarsko postajo. Zgrajen je bil vmesni prostor iz opeke, ki povezuje obe zgradbi. Glavni izziv je bil kako prilagoditi staro kmetijo, da bi se le ta spopadala z današnjimi stanovanjskimi zahtevami, ne da bi bil uničen podeželjski karakter zgradbe. Bart Lens:"Opeka se tukaj, ne uporablja le kot gradbenega materiala, temveč tudi kot koncept, ki ojača obstoječo strukturo. To je element, ki je vez med preteklostjo in sedanjostjo: "To kaj je pritegnilo pozornost žirije je bilo oblikovanje vmesnega prostora:". To je res navdihujoče, ko opazovalec stoji na pločniku in gleda skozi ta na novo ustvarjen prehod, kjer pa ne more videti kaj se dogaja na drugi strani in se mora prepustiti da ga vodi luč. "pravi Plamen Bratkov.
 

Dom za starejše občane Alcácer do Sal: Socialna uporaba z kakovostno arhitekturo

Ustvarila sta življenjski prostor, ki je tako funkcionalen in udoben med tem pa tudi izpolnjuje potrebe skupnosti.
 
Arhitekta iz Lizbone Francisco in Manuel Aires Mateus sta zmagala v kategoriji "stanovanjski objekti" z domom za starejše ljudi Alcácer do Sal. Ustvarila sta življenjski prostor, ki je tako funkcionalen in udoben med tem pa tudi izpolnjuje potrebe skupnosti. "Naš cilj je bil zagotoviti prebivalcem uravnotežen odnos med življenjem v skupnosti starejših ljudi, ki potrebujejo nego in spoštljivega varovanja njihove zasebnosti," sta dejala arhitekta. Zasnova je predvidela notranje prostore, katerih končno uporabo lahko določijo uporabniki sami. Član žirije Rudolf Finsterwalder: "Arhitektura je pojmovana kot skulptura in tako stoji v tradiciji obeh portugalskih velikih mojstrov Alvarom Siza in Eduardo de Souto Moura. Dvoslojne stene so ometane na zunanji strani in končane z belo svetlikajočo barvo, ki poudarja arhitekturni značaj."
 

Od peči za opeko do arhitekturnega studia

"Stavba je zanimiva zato, ker izraža toliko čustev - na način kako ustvarja prostor in kako se združi z naravnim okoljem."
 
V kategoriji "preobrazba", je žirija izbrala vikend studio arhitekta Pavol Paňák iz Slovaške. V obdobju 10 let je večino prenove naredil sam in preoblikoval nekdanjega peč za opeko v Čachticah ob vznožju Karpatov v lastno, osebno arhitekturno skrivalnico iz opeke. Član žirije John Foldbjerg Lassen: "Stavba je zanimiva zato, ker izraža toliko čustev - na način kako ustvarja prostor in kako se združi z naravnim okoljem." Osnovni prostor v studiu je določen s prvotno pečjo za žganje opeke. Prepričan, da arhitektura zahteva red, tradicijo in razvoj, je to studio, ki temelji na skoraj popolnem pravilu kartezijanske geometrije. "Studio je poklon tradiciji, kontinuiteti, kraju in opekarni. Žganje opeke je še posebej zahtevna naloga, ki zahteva koncentracijo, potrpljenje in spretnost, "je način, kako arhitekt Pavol Paňák opisuje svoj ​​pristop k projektu.
 

Sorodni članki